De termen RGB en CYMK kom je voornamelijk tegen in de grafische wereld. Als je bijvoorbeeld met het Adobe programma Photoshop werkt, kun je een nieuw document aanmaken waarbij je vooraf kunt kiezen of dit een RGB of CYMK opmaak krijgt. Veel mensen weten niet precies wat het verschil is tussen deze twee. Hieronder leggen we uit wat deze termen precies inhouden.

Als je ontwerper bent, is het essentieel om te weten wanneer RGB of CMYK te gebruiken. CMYK staat voor cyaan, magenta, geel en zwart en RGB voor rood, groen en blauw. Een vuistregel is dat als je een grafische afbeelding voor het web maakt, deze altijd in RGB gemaakt dient te worden en voor gedrukt materiaal in CMYK. Maar heel weinig ontwerpers en opdrachtgevers weten waarom dit de standaard regel is.

Digitaal versus papier

Als we even terug gaan naar de oude drukpers tijd, had elke inkt een eigen drukplaat om kleuren te creëren in de pers. De printer drukte eerst een kleur af en wachtte tot dit droog was, om daarna weer een andere kleur hierop af te drukken. Zo werden er verschillende kleuren geproduceerd. Hedendaagse drukpersen werken nog steeds op dezelfde manier, met uitzondering van offset printers of technieken. Door de technologische evolutie zijn we inmiddels al zover dat bepaalde printers en drukpersen ook al in RGB kunnen afdrukken, maar standaard wordt nog steeds de CYMK-methode gebruikt.

Wellicht vraag je je nu af waarom er dan RGB kleuren gebruikt moeten worden voor digitale afbeeldingen. Computer monitoren geven gekleurd licht af die ook wel bekend staan als RGB-kleuren. Computer beeldschermen hebben een groter kleurbereik dan printers, zelfs zo dat deze een miljoen meer kleuren kunnen weergeven dan een drukpers. Door het beperkte kleurbereik van conventionele druk technieken, zien veel mensen vaak een verschil tussen een dezelfde afbeelding op papier of op een computerscherm.

Kleuren onder de loep

RGB-kleuren staan ook bekend als additieve kleuren, omdat de drie kleuren bij elkaar worden opgeteld om verdere kleuren te bereiken. Een gedeelde optelling is zelfs gedeeltelijk wit, omdat door deze mengeling onze ogen geen licht gereflecteerd krijgen en onze ogen daardoor de kleur zwart waarnemen. Daarentegen zijn CMYK-kleuren subtractieve kleuren. Deze kleuren absorberen juist het licht.

Conclusie

Voor iedereen die dus moet beslissen om of met CYMK of RGB kleuren te werken; zoek eerst uit wat de output zal zijn. Als je ontwerpt voor digitale media, zal RGB de methode zijn. Als ontwerpen gedrukt gaan worden op bijvoorbeeld papier, is CMYK meestal de beste optie.

01/07/2015
Benny Koch